LGS-TYT-AYT :Zor Matematik Sorusu Kabusu ve Gerçekler

Son yapılan LGS sınavı sonrasında matematik sorularının zorluğundan dolayı çoğu öğrenci ve dolayısıyla ailelerinin yaşadığı şoktan bahsediliyor. Değişmeyen bir durum bu. Kişiler soruların zorluğuna takılıp kalıyor, diğer nokta olan sınav esnasındaki kontrol edilemeyen sınav kaygısının yarattığı paniğe odaklanılmıyor. Oysaki sınav esnasında en belirleyici nokta sakinlik veya panik durumudur.

Her yaş döneminin farklı zaman diliminde girmesi gereken çok farklı merkezi sınavlar var. Bu sınav maratonu ortaokulda LGS, lisede TYT ve AYT, üniversite sonrası bölüme göre ALES, TUS, KPDS, KPSS vb diye devam eder. Bu sınavlardaki mantık ve kurallar hep aynıdır. Sınav sıralama sınavıdır ve sıralamayı belirleyen şey sadece bilgi değildir. Sıralamayı etkileyen, kişinin bilgisi ve sınav kaygısının kontrolü yani başka bir değişle sınav esnasındaki sakinliktir. Kaygısını kontrol edemeyen kişi konuyu bilse bile panikten bilgisini aktaramaz. Öte yandan sakin olabilen kişi kendisinden daha çok bilgisi olan öğrenciyi bile geçebilir.

Uzun zamandır sınava hazırlanan öğrencilerle çalışan biri olarak biliyorum ki sorular bazen çok zor, bazen çok kolay, bazen hatalı olabiliyor. Soruyla inatlaşma hele hele bu durum sınavın başında ise öğrencinin zamanı yetiştirememesine, sınavda az zamanı kaldığını fark ettiğinde de paniklemesine ve dolayısıyla bildiği soruyu bile yapamamasına neden olmaktadır.

Bu gerçeği öğrenci ve ailesi fark edip gerekli önlemi aldığında sonuç her zaman öğrencinin lehine olacaktır. Sınavda başarılı olan kişiler hangi zorlukta soru ile karşılaşırsa karşılaşsın sakinliğini koruyabilendir.

Peki şu an ne yapmalı?

Geçtiğimiz yıllardaki bir sınavda da (2018 LGS) yine çok zor sorular sorulmuş dolayısıyla tüm soruları cevap veremeyen öğrenciler bile Galatasaray Lisesine ve Fen Lisesine girecek puanlar almışlardı. Çünkü sonuçta bu sınav sıralama sınavıdır. Şuan sınavınız iyi geçmemiş gibi görünse de çoğunluk için durum aynı olduğu için puanınız düşük gelebilir ama sırlamanız iyi gelebilir. Bekleyip görmek gerekiyor.

Önümüzdeki günlerde yapılacak olan TYT ve AYT ye girecek öğrencilerin de bu duruma dikkat etmelerini önemli. Sorular zor olabilir, kolay olabilir, buna takılmadan sınava devam etmeleri ve sakinliklerini korumaya devam etmeli önemli.

Unutmamak gerekir ki sınavda başarılı olanlar hangi zorlukta soru ile karşılaşırsa karşılaşsın sakinliğini koruyabilenlerdir.

Meral ÖZTÜRK GÜNEL

Uzm Psikolojik Danışman, Psikoterapist

TELEFON

0533 216 72 68 – 0322 458 38 33

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir