Bazı insanlar neden diğerlerinden daha çok kaygılanırlar?
Bunun çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerden birisi karar verme beceri eksikliğidir. Peki karar verme becerisi kaygının artmasına nasıl neden oluyor? Bugün bunu ele alacağız.
Günlük problemler birkaç aşamada çözülür: İlk olarak sorun tanımlanır, başka bir deyişle bizi rahatsız eden konu tespit edilir. (Örneğin, bu ay ödemeler için ek paraya ihtiyacım var.)
İkinci aşamada bu sorun ile ilgili olabildiğince çok çözüm yolları düşünülür. (Örneğin; Annemden borç alabilirim, Ahmet’den borç alabilirim, ek hesaptan para çekebilirim vb.)
Üçüncü aşamada bu stratejiden hangisinin en iyisi olduğuna karar vermektedir.
Son aşama ise bu kararı uygulamaktır. Başka bir deyişle onu yapmaktır.
Kaygılı kişiler problemi tanımlamakta oldukça başarılıdırlar. Bununla birlikte çözümde kötüdürler. Hele hele çözümü uygulamakta ise daha da kötüdürler.
Kaygılı insanlar çözüm üretirken ve karar vermeye çalışırken yavaştır. Bu yavaşlığın nedeni “en doğruyu” yaptıklarından emin olana kadar karar vermeyi ertelemeleridir. Bu yüzden karar vermeleri uzun sürer. Karar verme becerisindeki bu zayıflık, belirsizliğin devam etmesine ve dolayısıyla kaygının da devam etmesine ve hatta kaygının artmasına neden olur.
Bazen sadece bir eylem şekline karar vermek bile kaygınızı azaltabilir. Bir şekilde hareket etmeye karar vermek bile belirsizliği azaltır. Karar verdiğinizde de belirsizlik derecesini azaltmış olursunuz ve bu durum kaygının azalmasına yardım eder.
Bütün bu faktörlerden dolayı karar verme becerisini geliştirmek önemlidir.
Meral ÖZTÜRK
Uzm Psikolojik Danışman, Psikoterapist
Telefon: 0533 216 72 68 – 0322 458 38 33