Sınav kaygısı günümüzde başarılı olmak isteyen çoğu öğrenci ve ailesinin yaşadığı bir problem. Sınav yaklaştıkça maalesef bu kaygı daha da artmaktadır. İster LGS ister YKS olsun merkezi sınavlar hep kaygı kaynağı olmaktadır. Şu farkla, LGS de sınav kaygısı olan bir çocuk eğer önlem almaz ise YKS de sınav kaygı düzeyi daha da artacaktır.
Ergenler ailelerine karşı mahcup olmamak, anne-babalar ise çocuklarına iyi bir gelecek hazırlama telaşında ellerinden geleni yapmalarına rağmen sonuç istedikleri gibi olmayınca kaygı, endişe uykuları kaçıracak noktaya gelmektedir.
Sınav kaygısı ile ilgili gereken gerçekler
- Kaygılı çocuk varsa, aynı zamanda kaygılı anne-baba vardır.
- Başarı isteği arttıkça kaygılı olma ihtimali artar.
- Kaygı sınav öncesi başlar, sınav esnasında sınav soruları görmeden önce maksimum düzeye ulaşır, soruları görünce eğer kişinin çözebileceği sorular ise kısmen azalır, değilse yani zorsa aynı yoğunlukta devam eder.
- Sınav esnasında kaygı kısmen azalsa da her yapılamayan soruda tekrar maksimum düzeye çıkar.
- Kaygı düzeyi yükseldikçe kişinin telaşı artar.
- Aşırı kaygıdan dolayı kişi bildiği soruları bile çözmede zorlanır.
- Telaştan dolayı sınavda soruları yetiştirememe sık görülür.
- Aşırı kaygıdan dolayı kişide mide bulantısı, kusma, terleme, kızarma, nefes almakta güçlük, hızlı kalp atışı gibi bedensel tepkiler olabilir.
- Bu bedensel tepkiler sınav öncesi olursa sınava girmeme, sınav esnasında olursa sınavı bitirememe ve sınavdan erken çıkma olabilir.
- Belli bir zaman sonra kişi aşırı kaygıdan dolayı sınava girmek istememe ve sınavdan kaçma görülebilir.
Kişiyi ve aileyi çok zorlayan kaygı zaman geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal alır. Ancak gerekli önlemlerle bu sorun rahat bir şekilde kontrol altına alınabilir.
Sınav kaygısını kontrol altına almak için Sınav Destek Programımız a katılabilirsiniz.
Meral ÖZTÜRK
Uzm Psikolojik Danışman, Psikoterapist
Telefon: 0533 216 72 68 – 0322 458 38 33