Depresyonu Anlamak




Depresyon çok yaygın bir düşünce bozukluğudur. Depresyonun kökenini olumsuz, bozulmuş düşünüş tarzları, fikirler ve semboller oluşturur. Olumsuz düşünceler anksiyete ve depresyon gibi duygulanım bozukluklarının başlıca nedenidir.

Depresyondaki kişi  3 farklı düzeyde olumsuz düşüncelere sahiptir:

1- Kendine Yönelik Olumsuz Düşünceler: Kişi kendisini yetersiz, kusurlu, değersiz ve istenmeyen biri olarak görür ve bundan dolayı kendini eleştirme eğiliminde olur.

2- Yaşama Yönelik Olumsuz Düşünceler: Kişiye göre  geçmişi hep zorluklarla ve sorunlarla doludur. İsteklerine ulaşmasının önünde hep engeller olduğunu düşünür. Kişi çevresiyle olan etkileşimlerde kendini başarısız, küçük düşmüş ve yenilmiş olarak yorumlar.

3- Geleceğe Yönelik Olumsuz Düşünceler: Kişi yaşadığı güçlüklerin veya sıkıntıların gelecekte de devam edeceğini, hep hayal kırıklıkları ile karşılaşacağını düşünür.

Yani kişinin kendisi, geleceği ve yaşantısıyla ilgili düşünceleri olumsuzdur ve bunlar depresyonun temelini oluşturmaktadır.

Depresyondaki kişi farklı alanlarda sorun yaşar. Bu alanlar:

1) Duygu Boyutu : Mutsuzluk, üzüntü, yalnızlık vb

2) Düşünce Boyutu: Suçluluk, değersizlik vb

3) Davranış Boyutu: Hareketlerde yavaşlama, enerji kaybı, az konuşma, az hareket etme veya tam tersi huzursuzluk, yerinde duramama

4) Fizyolojik Boyutu: İştah bozukluğu (çok yemek yeme veya iştahsızlık) , uyku bozukluğu (genellikle çok uyuma ve geç uyanma)  cinsel isteksizlik vb.

5) Dikkat Boyutu: Dikkat ve konsantrasyonda dağınıklık, unutkanlık, karar verememe vb.

Depresyon tedavi edilmediğinde ve zaman ilerledikçe kişinin depresyonu ağırlaşmakta ve bu alanlardaki sorunlar da yoğunlaşmaktadır.

Depresyonun tedavisi konusunda neler yapabileceğiniz konusunda Depresyon Tedavisinde İlk Adım yazımızı okuyabilirsiniz 

Meral ÖZTÜRK GÜNEL

Uzm Psikolojik Danışman, Psikoterapist

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir